Binlerce yıllık bir şehir İstanbul. Marmaray kazılarında hepimiz şahit olduk 8500 yıl öncesinden
kalan objelerin ve gemilerin bulunmasına. Dile bile kolay değil 8500 yıl. (Gerçi birkaç kadir kıymet
bilen fedakar bilim adamının çabası olmasaydı üzerini kapatıp geçecektik değerli bulguların.)
Coğrafyanın bu kesiminde toprağa dokun tarih fışkırıyor. Sultanahmet, Osmanlının at meydanı,
Bizansın hipodromu. Milenyum taşı ki dünyanın tam merkezi sayılır. Ve benim saymakla, sizin
okumakla bitiremeyeceğiniz sayısız tarihi eser.
Birde insan tarafı var işin. Bu binlerce yılda kimler geldi, kimler geçti kim
bilir, ne aşklar, ne umutlar,
ne acılar, ne çilelerle, kısacası yaşamın içerdiği her şeyle.
Sonra mı? Sonra biz geldik. Şehrin yeni efendileri. Gözümüz kara idi. Tarih, eser, kıymet, değer
bir kenara kalsındı. Gedikpaşayı kundura atölyesi, Cağaloğlunu matbaa, Süleymaniyeyi dökümhane
ve tarihi yarımadayı kemire kemire yok etme gayretinde olanlar.
Bimutfakikişef'in nazik daveti ile Deraliye restaurantın konuğu olduk.
Ayvaz Akbacak'ın doğum gününü kutladık. Güzel bir gece oldu. Dostların sofrasında olup ta
güzel bir gece olmaması mümkün mü?
Şimdi yazını giriş cümlesinin sebebine geliyoruz.
Birde şahit olduk ki yüzyıllardır kemire kemire yok edemediğimiz tarihi yarımadada güzel
şeyler oluyor.
İmalathaneler kurarak mezbeleye çevirdiğimiz yerleri Deraliye ve benzeri yerleri kurarak
eski ve yaşanılır hale yani hak ettiği hale getiren ve gecesini gündüzünü tekrar insana açan
cesur ve kıymetli birileri var. İşte öncü kahramanlıkla kastım bu.
Bu güzel mekanı vücuda getirip, üretikleri eşsiz lezzetler bizimle paylaştıkları için tüm
Deraliye ekibine ve Bimutfakikişefe çok sonsuz teşekkürler.
Özlem Mekik demeden yazı biter mi? Bu hoş ve ince düşünülmüş doğum günü partisinin
perde arkasındaki vefalı kahramanı. Teşekkürler.
İftariyelikler:
Medine hurması,ceviz, reçel çeşitleri, bal, tereyağı,zeytin ,pastırma,beyaz peynir
Osmanlı şerbeti
Soğuk başlangıçlar:
Vişne taneli yaprak sarma
Humus
Babagannuş
Çerkez tavuğu
İçli Köfte
Ballı Gemici Böreği
Acılı ve acısız kebap
Ana yemek :
Yufkada Kuzu İncik Beğendili
Tatlı:
Saraydan tatlı Lokmaları tabağı
Safranlı ve kuş üzümlü sütü zerde
Su muhallebisi
Sınırsız çay
Adres:
Divanyolu Cad, Alemdar Mah, Ticarethane Sk, No:10
Sultanahmet / Istanbul
Tel: 0212 520 77 78
Medine hurması,ceviz, reçel çeşitleri, bal, tereyağı,zeytin ,pastırma,beyaz peynir
Osmanlı şerbeti
Soğuk başlangıçlar:
Vişne taneli yaprak sarma
Humus
Babagannuş
Çerkez tavuğu
İçli Köfte
Ballı Gemici Böreği
Acılı ve acısız kebap
Ana yemek :
Yufkada Kuzu İncik Beğendili
Tatlı:
Saraydan tatlı Lokmaları tabağı
Safranlı ve kuş üzümlü sütü zerde
Su muhallebisi
Sınırsız çay
Adres:
Divanyolu Cad, Alemdar Mah, Ticarethane Sk, No:10
Sultanahmet / Istanbul
Tel: 0212 520 77 78
Nede güzel dile getirmişsiniz, tarihimize verilmesi gereken önemin , önemsizliğini...
YanıtlaSilNeyse ki arada tesadüf eseride olsa gün yüzüne çıkan değerlere saygıda kusur etmeyen ve tarihine sahip çıkan insanlarda mevcut...
Kaleminize sağlık Arif Bey...
Sevgi ve saygılarımla...
Emel hanım, övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Sil